Kot czy kotka? – Kocur
Jak się nazywa? – Julian
Czy jest wykastrowany / wykastrowana? – Tak
Ile ma lat? – 14
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – 20.05.2025r.
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? –badanie krwi i moczu
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – tak, 492
Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – 05.06.2025r. || 19.06.2025r.
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – Prozinc || Lantus
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 1 jednostkę || 2 jednostki - obecnie probujemy 2.5
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – Dwa razy dziennie
Jaką podajesz aktualnie insulinę i jaką dawkę? – Lantus
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – Dwa razy dziennie
Jakich używasz insulinówek (podaj nazwę i gradację)? – Pen/ BD Micro Fine Plus, 0,3 ml, U-100
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – Tak
Jeśli tak, to jakim? – Contour Plus/ Cera pet
Jak często robisz pomiary glukometrem? – co 3 godziny
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? – 17.06 : 231 | 30.06- 393 | 14.06 - 402
Czy monitorujesz ketony u swojego kota (metoda pasków do moczu czy badania ketonów we krwi)? – tak
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? Jeśli tak, to jaki był wynik? -
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – nie
Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – 4.7
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – schudł niestety nie wiem ile
Ile waży teraz? – 4,5 -
Jaką podajesz karmę? – Animonda diabetic
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - 100g 7:00 ( zjada to do 9 godziny) / 30g 13:00, 100g 20:00
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – przed insuliną
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - twardy
Czy Twój kot choruje też na coś innego? – mial zapalenie trzustki, problemy z wątrobą, teraz nerki przez cukier..
W jakim stanie jest uzębienie? – zd
Kiedy ostanio były robione badania moczu? / Jakie były wyniki? - przy diagnozie, były ketony
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? – amylactyv, samylin
Skąd jesteś? - Szczecin
W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
nie radze sobie z ustabilizowaniem cukru, a zdaje sie robie wszystko..
zaczęliśmy od PROZINC
1 j rano 1 j wieczorem, źle sie czul, nie miał apetytu, cukry na czczo i wieczorem w okolicach 300, w dzień kilka razy mial cukry 40..30..
przez 2 tygodnie prozinc obniżył fruktozamine we krwi z 490 na 230, przez ciagle ryzyko hipoglikemi i brak apetytu i ospałego żle czującego sie kota, oraz brak zaufania do lekarza zdecydowałam sie na zmianę. teraz nie wiem czy słusznie
lantus
2j rano 2 j wieczorem - tak mniej więcej wyglądają jego dni. czasami wieczorami cukier jest niższy i spada do 350. ale wciąż nie jest to dobrze kontrolowana cukrzyca
7:00 368
13:00 198
17:00 173
19:00 253
20;15 447
23:00 415
spróbowałam zwiększyć do 3 jednostek rano 2 wieczorem - katastrofa znów ryzyko hipoglikemii..
dzisiaj proba z 2.5 j rano , po kilku godzinach 56 - podałam mu miód i sucha karmę, następnie cukier wyskoczył w kosmos.
7:00 326
11:00 66
11:50 56
12:30 70
14:00 86
22:00 - cukier poza skala tak wysoki.
niesamowicie mi jego szkoda, nie wiem co mam robić a czuje sie z tym sama, to juz 2 miesiąc, miałam wielkie oczekiwania co do lantusa… ale jakby sie nie sprawdza…
kot zachowuje sie jak przed diagnoza, czuje sie lepiej, ale lantus nie trzyma mu cukrzycy pod kontrola fruktozamina 390..
czuje ze każdy dzien jest stracony bo cukry rano wieczor w 90 procentach są powyżej 300 a takie wyniki rozwalają mu przecież organizm.
bardzo prosiłabym o rady
Julian
Re: Julian
Paulinko,
załóż proszę najpierw dzienniczek ze wszystkimi wynikami, które masz. Podejrzewam, że dawki są o wiele za wysokie, no i te zmiany insuliny. Prozinc działa za gwałtownie na kota, natomiast Lantus jest dosyć leniwy. Proszę też, żebyś przeczytała dokładnie poradnik, zanim zaczniesz na ślepo zwiększać dawkę insuliny i potem ratować kota miodem przy oznakach hipoglikemii.
Pozdrawiam
Tinka
załóż proszę najpierw dzienniczek ze wszystkimi wynikami, które masz. Podejrzewam, że dawki są o wiele za wysokie, no i te zmiany insuliny. Prozinc działa za gwałtownie na kota, natomiast Lantus jest dosyć leniwy. Proszę też, żebyś przeczytała dokładnie poradnik, zanim zaczniesz na ślepo zwiększać dawkę insuliny i potem ratować kota miodem przy oznakach hipoglikemii.
Pozdrawiam
Tinka
Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum: koty cukrzycowe.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.